Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Staramy się aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane.
Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
- prawidłowy dobór surowców,
- termin zakupu żywności,
- właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
- właściwy sposób przygotowywania potraw/ posiłków.
Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
- bezpieczne pod względem zdrowotnym,
- bogate w składniki odżywcze,
- o odpowiedniej wartości energetycznej,
- urozmaicone,
- regularnie spożywane,
- apetyczne i smakowite,
- z ograniczoną ilością cukru i soli.
Wszystkie potrawy są przyrządzane przez kuchnię przedszkolną – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki. Dzieciom podajemy śniadanie typu „szwedzki stół” gdzie mogą wybrać sobie ulubioną kanapkę. Do wyboru mają również mleko, płatki, herbatę i kakao lub kawę zbożową.
Obiad składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Podwieczorki są także urozmaicone np. przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, owocowe twarożki z pysznym ciastem.